Postup do celoslovenského kola OĽP

Dňa 9.2.2023 sa uskutočnilo krajské kolo 25.ročníka Olympiády ľudských práv na Gymnáziu Vráble.

Olympiády sa zúčastnilo 34 žiakov z celého regiónu. Našu školu reprezentoval víťaz školského kola Samuel Hromádka z 3.D. Samo sa umiestnil na 7.mieste a postúpil do celoslovenského finále.

Dopoludnia súťažiaci  absolvovali test z oblasti ľudských a občianskych práv. Do popoludňajšieho finále postupovalo najlepších desať. V ňom finalisti pred päťčlennou komisiou prezentovali riešenie vyžrebovanej tézy.

Počas olympiády sa uskutočnila aj beseda so sudcom, do ktorej sa žiaci živo zapájali.

Celoslovenské kolo sa uskutoční v termíne 18. – 20. 4. 2023 v Omšení. Samovi gratulujeme k úspechu a budeme mu držať palce.

 

Olympiáda ľudských práv – je najprestížnejšia celoštátna súťaž študentov gymnázií, stredných škôl a odborných učilíšť v oblasti presadzovania ľudských práv a budovania právneho vedomia mladých ľudí. Jej cieľom je atraktívnou formou naučiť mladých ľudí obhajovať a presadzovať rovnaké práva pre všetkých členov spoločnosti, upozorňovať na nebezpečenstvo rôznych foriem intolerancie, diskriminácie a rasizmu. Umožňuje mladým ľuďom vyjadriť svoj názor na usporiadanie spoločnosti a viesť dialóg s významnými osobnosťami v oblasti ľudských práv, podporuje v mladých ľuďoch samostatnosť, tvorivosť a iniciatívu v občianskej, sociálnej a kultúrnej oblasti.

Do súťaže sa každoročne zapojí vyše 4500 študentov z celého Slovenska. 64 najlepších postupuje do celoštátneho finále.

Vyhlasovateľom súťažných prehliadok je Ministerstvo školstva Slovenskej republiky.