Mladý průvodce 2024 Ostrava

Žiačky SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zdravotnícka 3, Nové Zámky úspešné na medzinárodnej súťaži Mladý průvodce 2024 v Ostrave

V priestoroch spoločenskej sály SŠ spoločného stravovania v Ostrave-Hrabůvke sa 15. februára 2024 konal už 14. ročník medzinárodnej súťaže Mladý sprievodca pre mladých odborníkov v oblasti cestovného ruchu.

Táto jedinečná udalosť privítala žiakov z odborov hotelierstvo a cestovný ruch z 12 stredných škôl z Česka a Slovenska. Tohtoročná téma „Bedřich Smetana 200“ vyzvala súťažiaci k vytvoreniu návrhu päťdňového poznávacieho zájazdu pre klientov všetkých vekových kategórií, s voľnou voľbou termínu, lokality a trasy. Dvojčlenné tímy v rozmedzí 12 až 15 minút predstavili svoju prezentáciu porote, ktorá bola zložená zo zástupcov Moravskosliezskeho klastra SR, Asociácie sprievodcov, CK a hotelov. Porota hodnotila nápaditosť a originalitu pri zostavovaní trasy, atraktivitu programu zájazdu, skladbu a štruktúru ponúkaných služieb, ale aj profesijné vystupovanie. Súťažiaci museli taktiež obhájiť navrhnutý finančný rozpočet a časť prezentácie predniesť v anglickom jazyku Súčasťou bol aj vedomostný test, ktorý overil znalosti pamiatok UNESCO Českej a Slovenskej republiky.

A kto sa stal Mladým sprievodcom roku 2024? Tretie miesto vybojovalo družstvo zo SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zdravotnícka 3,  Nové Zámky Kiara Geletová a Viktória Kecskésová, žiačky III.B triedy študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu. 

Záštitu nad súťažou prevzal Moravskosliezsky klaster CR a Krajská hospodárska komora Moravskosliezskeho kraja.