Barbora Bohumelová – Športová hviezda

V lete bude mať dvadsať rokov, v zásuvke má takmer stopäťdesiat diplomov a na polici sa jej trbliece desať medailí a tri poháre. Väčšinou ju vidno usmievať sa a plnú života. Barbora Bohumelová je úspešná žiačka hotelovej akadémie Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Nových Zámkoch. Má dvadsaťjedenročného brata a osemnásťročnú sestru a žije v Nových Zámkoch. Tento rok maturuje, takže škola príde o svoju výnimočnú športovú reprezentantku, ktorá sa objavuje snáď na každej organizovanej športovej súťaži.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

-Každý deň je veľmi hektický. Len čo mi skončí škola, hneď sa zberám na tréning. Keď prídem domov, väčšinou som taká unavená, že zaspím. Na učenie mi potom ostáva dosť málo času, takže sa musím často učiť ešte aj v škole cez prestávku. Počas roka sa zúčastním približne štyridsaťkrát nejakej súťaže, takže vymeškám veľa vyučovacích hodín. Napriek tomu štúdium celkom dobre zvládam.

Venovať sa športu nie je lacná záležitosť, najmä, keď sa mu chceš venovať profesionálne. Máš nejakú brigádu alebo ťa podporujú rodičia?

-Venovať sa profesionálne športu bol vždy môj sen, avšak je ťažko zrealizovateľný, pretože  sa silno dotýka nákladov. Mám taký pocit, že v Nových Zámkoch sa investuje len do futbalistov a hádzanárov, na ostatné športy sa, žiaľ, zabúda. Práve preto som bola nútená nájsť si brigádu. Cez víkendy si chodievam privyrobiť do hotela do Patiniec, kde som kedysi absolvovala povinnú prax a veľmi sa mi tam zapáčilo. Pracujem tam ako detská animátorka, čo mi vyhovuje. Deti sú ako živé striebro. Občas zvyknem strážiť deti aj na požiadanie. Zárobok nie je síce veľký, ale pre študentku je potešujúci.

Čo vravia na tvoju aktívnu záľubu rodičia?

-Celá rodina sa teší z mojich úspechov a sú na mňa hrdí. V mojej izbe sa ukrýva asi stopäťdesiat diplomov, desať medailí a tri poháre. Najviac ocenení mám v plávaní a bedmintone, zvykla som hrávať aj ping pong. Pravdou však je, že sa na mňa občas hnevajú, lebo trávim pri športe viac času ako nad zošitmi. Keď však človek chce byť úspešný, musí sa občas niečoho aj vzdať.(smiech)

Aký je tvoj najobľúbenejší a nejneobľúbenejší predmet v škole?

-Jednoznačne hotelový a gastronomický manažment sa radí k predmetom, na ktorých si rada posedím a vypočujem si výklad. K tým neobľúbeným patrí nemecký jazyk. Vždy som mala radšej angličtinu, preto som sa rozhodla navštevovať anglický krúžok a aj z nej maturovať. Uvidíme, ako to koncom mája dopadne.

Keď si nájdeš trochu voľného času, čomu sa rada venuješ?

-Samozrejme, veľmi rada športujem aj vo svojom voľnom čase. Milujem basketbal, badminton, plávanie či  korčuľovanie. Okrem toho rada trávim čas so svojimi priateľmi a navštevujem diskotéky. To mi dodáva asi najviac energie, ktorú tak veľmi pre svoje hobby potrebujem.

Kam chceš íst po skončení strednej školy? Máš už nejakú víziu?

-Áno, mám. Podala som si prihlášku na psychológiu na UKF v Nitre a na Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici, odbor trénerstvo. V minulosti som mala isté problémy a musela som navštevovať psychologičku. Veľmi mi pomohla a vtedy som si povedala, že aj ja by som to nejdného dňa chcela robiť, pomáhať ľuďom. Inšpirovala ma. Dopočula som sa, že UKF v Nitre má svoj vlastný basketbalový tím, takže by som sa rada stala v budúcnosti jeho súčasťou a naďalej sa venovala športu a možno aj reprezentovala svoju budúcu školu. Ak sa mi nepodarí spraviť prijímačky, skúsim šťastie v odbore trénerstvo.

Ďakujeme za rozhovor a prajeme ti veľa šťastia nielen v športe, ale aj v škole a súkromnom živote.

Monika Nagyová, 19 r., SOŠ obchodu a služieb Nové Zámky (redaktor junior TA SR)

Leave a Comment