TOKGALBI – inšpirácia z kórejskej kuchyne

Ďna 19.11.2015 sa v Bratislave na SOŠ  Na Pántoch uskutočnil 5. ročník súťaže v príprave kórejských jedál. Túto súťaž už tradične vyhlasuje veľvyslanectvo Kórejskej republiky na Slovensku a vždy je osobne prítomný aj aj pán veľvyslanec Kórejskej republiky. Súťažilo 22 družstiev zo SOŠ z celého Slovenska.

V tomto ročníku bola zadaná úloha – pripraviť dva druhy jedál kórejskej kuchyne s hovädzím mäsom. Prvé jedlo – Tokgalbi – pripomína naše karbonátky, pripravuje sa z ručne najemno posekaného hovädzieho mäsa – rebierok, ktoré treba najprv orezať od kosti, zbaviť tuku, narezať a marinovať v zmesi sójovej omáčky, sójového oleja, cesnaku, postrúhanej hrušky, alebo jablka a ďalších korenín a po odstátí vyformovať na menšie tvary a opekať na panvici.

Druhé jedlo – Džabče – sú to rezance zo sladkých zemiakov s pokrájaným opekaným a marinovaným hovädzím mäsom, kúskami zeleniny, tradičnou sójovou omáčkou a sójovým olejom a sezamovými semiačkami.

Našu školu v tomto ročníku reprezentovali študenti II. B triedy – Ivan Fridrich a Petra Mištunová. Pred súťažou si pozreli videá na internete, preštudovali viacero kombinácií kórejských receptúr a poctivo skúšali prípravu pre nich úplne neznámych pokrmov.

Táto súťaž bola ich prvou naozajstnou skúsenosťou, kde si mohli porovnať svoje schopnosti, zažiť aj napätú súťažnú atmosféru, ale aj dobrý pocit z výsledku ich práce.

Aj napriek tomu, že sa im nepodarilo umiestniť na popredných miestach , neodradilo ich to, ale naopak, berú to ako výzvu do ďalšieho ročníka , na ktorý sa budú ešte dôslednejšie pripravovať.

Ďakujeme im obom za účasť na tejto súťaži a prajeme do ďalšej práce veľa úspechov.

Helena Patschová