Fruit carving – školské kolo

Čoraz častejšie môžeme obdivovať kompozície z ovocia, zeleniny či syra, ktoré dopĺňajú a robia exkluzívnejšími studené bufety na recepciách, svadbách, rodinných či firemných oslavách, jubileách a iných udalostiach.
Vedeli ste, že umenie vyrezávania zeleniny a ovocia má niekoľko storočnú tradíciu? Pochádza z krajín Ďalekého Východu – Thajska, Číny a Japonska. Príbeh vyrezávania do ovocia a zeleniny sa začal pred skoro 700 rokmi v Sukothai, hlavnom meste Thajčanov, ktoré je teraz v severnej časti centrálneho Thajska. Sukothai bolo havné mesto regiónu v 1240- 1350. Pri príprave na jeden zo svojich hlavných festivalov, Loi Kratong, jedna z kráľových služobníčok, Nang Noppamart, sa snažila vymyslieť, ako by mohla urobiť festival krajší, aby potešila kráľa. Vzala si kvet ako predlohu na vyrezávanie a potom vyrezala aj vtáčika a nasmerovala ho hlavou ku kvetu.
V súčasnosti sa toto umenie praktizuje po celom svete. Všetci ho môžu obdivovať, ale nie všetci ho dokážu vytvoriť. Naša škola patrí k tým, kde sa študenti majú možnosť naučiť umeniu vyrezávania do ovocia a zeleniny. Už niekoľko rokov sa organizuje kurz carving fruitu pod vedením profesionála a svoje zručnosti si študenti po celý školský rok rozvíjajú na krúžku pod vedením pani profesorky Mgr. M. Kozárovej . A o tom, že sa im darí, svedčia rôzne ocenenia. Umelecké výtvory našich študentov sú často zdobou stolov slávnostných podujatí v škole, ale aj mimo nej.
Dňa 2.12.2015 sa v školskom kole súťaže vo vyrezávaní do ovocia a zeleniny stretli nadšenci tohto umenia , aby predviedli a overili si svoju šikovnosť, talent, ale najmä trpezlivosť a fantáziu.
Tento rok sa do školského kola prihlásilo 9 študentov z rôznych ročníkov . Súťažilo sa v dvoch kategóriách : začiatočníci , ktorí mali zadanú tému Kytica pre mamu, alebo Vianoce a pokročilí, s témou Madagaskar- rozprávka, alebo Vianoce.
Hodnotila sa hygiena práce, originalita nápadu, dekorácia, celkový dojem, dodržanie časového limitu.
„Carvingári“ sa pustili do práce a pod ich rukami sa tekvice, melóny, jablká, mrkva či petržlen zmenili na umelecké diela. Ich výtvory zdobia vestibul školy, a tak máme všetci možnosť obdivovať ich šikovnosť a kreativitu . Možno sa niektorí inšpirujú a budú chcieť sami vyskúšať vyrezávať a byť nielen obdivovateľom , ale tvorcom takéhoto umenia.

Výsledné poradie:
Začiatočníci
1. miesto Martina Ďurkovská
2. miesto Karolína Gulková
3. miesto Friderika Matúšová

Pokročilí
1. miesto Diana Kečkéšová
2. miesto Réka Bogdányová
3. miesto Petra Matalová