Učebný odbor (kód a názov): 2964 H cukrár, cukrárka
Forma a dĺžka štúdia: denná, trojročné štúdium
Žiak získa: výučný list
Učebný odbor 2964 H cukrár, cukrárka je trojročný učebný odbor ukončený záverečnou skúškou. Po jej úspešnom absolvovaní žiak získa výučný list v odbore cukrár, cukrárka. Odborný výcvik prebieha v školskej dielni Žiackeho centra Mladosť v kuchyniach a kuchyniach v budove školy na Slovenskej ulici alebo u zamestnávateľa v systéme duálneho vzdelávania. Priestory sú vybavené modernými učebnými pomôckami a moderným zariadením, ktoré umožňujú žiakom získať pod odborným vedením majstrov odborného výcviku potrebné odborné zručnosti pre výkon profesie cukrár, cukrárka.
Prečo cukrár, cukrárka
V oblasti všeobecného vzdelávania absolvent ovláda:
- jeden cudzí jazyk (anglický),
- slovenskú a svetovú literatúru.
V oblasti odborného vzdelania absolvent ovláda:
- princípy a technologické postupy pri výrobe reštauračných múčnikov,
- prípravu rôznych druhov cukrárskych výrobkov tradičnými aj progresívnymi metódami,
- vypracovanie receptúr a cenových kalkulácií,
- vykonávať kvalifikované činnosti v cukrárskej výrobe, v zariadeniach pekárenskej výroby,
- základy výživy ľudí, zloženie surovín,
- princípy samostatného podnikania vo výrobe cukrárskych výrobkov,
- aplikačné programy, využívať možnosti internetu a využívať informačno-komunikačné technológie,
- pracovať podľa hygienických predpisov a bezpečne, chrániť životné prostredie.
Ďalšie možnosti počas štúdia
- absolvovať baristický, barmanský, sommeliersky, carving fruit kurz a získať medzinárodný certifikát, ktorý je možné uplatniť na trhu práce doma i v zahraničí,
- organizačne zabezpečiť a pripraviť rôzne spoločenské podujatia,
- možnosť zúčastniť sa rôznych cukrárskych súťaží a prezentačných akcií v oblasti spoločného stravovania, a tak okrem zručností získavať aj nové kontakty.
Absolventi štúdia sa môžu uplatniť
- V zariadeniach cukrárskej výroby a pekárenskej výroby na pozícii:
- cukrár, cukrárka,
- v samostatnom podnikaní,
- v pokračovaní v dvojročnom študijnom odbore podnikanie v remeslách a službách a získať úplné stredné vzdelanie ukončené maturitnou skúškou.
Zoznam predmetov počas štúdia v odbore 2964 H cukrár, cukrárka
1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | |
Slovenský jazyk a literatúra | Slovenský jazyk a literatúra | Slovenský jazyk a literatúra | |
Cudzí jazyk | Cudzí jazyk | Cudzí jazyk | |
Etická výchova / Nábož.výchova | Etická výchova / Nábož.výchova | Matematika | |
Občianska náuka | Matematika | Informatika | |
Chémia | Informatika | Telesná a športová výchova | |
Biológia | Telesná a športová výchova | Ekonomika | |
Matematika | Ekonomika | Špeciálne cukrárske techniky | |
Telesná a športová výchova | Hygiena potravín | Hygiena potravín | |
Ekonomika | Cukrárenská technológia | Cukrárenská technológia | |
Hygiena potravín | Suroviny | Suroviny | |
Cukrárenská technológia | Odborné kreslenie a modelovanie | Odborné kreslenie a modelovanie | |
Suroviny | Odborný výcvik | Stroje a zariadenia | |
Odborné kreslenie a modelovanie | Odborný výcvik | ||
Odborný výcvik |