Študijný odbor (kód a názov): 6323 K hotelová akadémia
Forma a dĺžka štúdia: denná, päťročné štúdium
Žiak získa: maturitné vysvedčenie a výučný list
Študijný odbor 6323 K hotelová akadémia je päťročný študijný odbor ukončený maturitou. Počas štúdia má žiak po splnení predpísaných podmienok možnosť získať výučný list v odbore hotelová akadémia. Odborný výcvik prebieha v moderne zariadených odborných učebniach v priestoroch našej školy, v špičkových hoteloch a reštauráciách na Slovensku alebo u zamestnávateľa v systéme duálneho vzdelávania..
Prečo hotelová akadémia
V oblasti všeobecného vzdelávania absolvent ovláda:
- dva cudzie jazyky (anglický jazyk a druhý podľa výberu žiaka nemecký jazyk alebo taliansky jazyk),
- slovenskú a svetovú literatúru,
- slovenské a svetové dejiny,
V oblasti odborného vzdelania absolvent ovláda:
- zásady manažmentu a základy psychológie pre prácu manažéra,
- princípy organizácie a riadenia činnosti v ubytovacích a gastronomických zariadeniach,
- princípy samostatného podnikania v hotelových a reštauračných službách,
- vykonávanie administratívnych ekonomických činností a vedenie účtovníctva,
- orientovanie sa v základných právnych normách a predpisoch,
- zostaviť podnikateľský plán a podnikať v oblasti hotelierstva a spoločného stravovania,
- aplikačné programy, využívať možnosti internetu a využívať informačno-komunikačné technológie v riadiacej činnosti,
- zásady správneho stolovania,
- techniku jednoduchej a zložitej obsluhy,
- základy výživy ľudí, zloženie potravín,
- princípy a technologické postupy prípravy pokrmov,
- prípravu rôznych druhov jedál a nápojov tradičnými aj progresívnymi metódami,
- zostavenie jedálneho lístka vrátane jeho jazykových mutácií,
- vypracovanie receptúr a cenových kalkulácií,
- pracovať podľa hygienických predpisov a bezpečne, chrániť životné prostredie.
Ďalšie možnosti počas štúdia
- zúčastniť sa zahraničnej praxe na Cypre, v Grécku, v Taliansku,…,
- zúčastniť sa európskeho programu na podporu vzdelávania a prípravy Erasmus+ a získať skúsenosti zo špičkových hotelov v zahraničí,
- absolvovať baristický, barmanský, someliersky, carving fruit kurz a získať medzinárodný certifikát, ktorý je možné uplatniť na trhu práce doma i v zahraničí,
- organizačne zabezpečiť a pripraviť slávnostné podujatie pre rodičov,
- možnosť zúčastniť sa rôznych súťaží a prezentačných akcií doma i v zahraničí v oblasti spoločného stravovania, hotelierstva a cestovného ruchu.
Absolventi štúdia sa môžu uplatniť
- V hoteloch a gastronomických zariadeniach na pozícii:
- manažér hotela, prevádzky,
- vedúci úseku stravovania,
- vedúci odbytového strediska,
- vedúci recepcie,
- recepcionár,
- ekonóm, účtovník,
- čašník, servírka.
- v cestovných kanceláriách na pracovných miestach:
- animátor,
- sprievodca,
- delegát,
- prevádzkový pracovník,
- v samostatnom podnikaní,
- v štúdiu na vysokých školách doma i v zahraničí
Zoznam predmetov počas štúdia v odbore 6323 K hotelová akadémia
1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | 4. ročník | 5. ročník |
Slovenský jazyk a literatúra | Slovenský jazyk a literatúra | Slovenský jazyk a literatúra | Slovenský jazyk a literatúra | Slovenský jazyk a literatúra |
Prvý cudzí jazyk | Prvý cudzí jazyk | Prvý cudzí jazyk | Prvý cudzí jazyk | Prvý cudzí jazyk |
Druhý cudzí jazyk | Druhý cudzí jazyk | Druhý cudzí jazyk | Druhý cudzí jazyk | Druhý cudzí jazyk |
Etická výchova / Nábož.výchova | Etická výchova / Nábož.výchova | Občianska náuka | Matematika | Telesná a športová výchova |
Dejepis | Dejepis | Matematika | Telesná a športová výchova | Svet práce |
Občianska náuka | Občianska náuka | Telesná a športová výchova | Ekonomika | Seminár k podnikaniu v spoloč.stravo |
Chémia | Matematika | Manažment osobných financií | Hotelový a gastronomický manažment | Ekonomika |
Biológia | Telesná a športová výchova | Ekonomika | Účtovníctvo | Právna náuka |
Matematika | Ekonomika | Geografia cestovného ruchu | Kongresové služby | Hotelový a gastronomický manažment |
Telesná a športová výchova | Administratíva a korešpondencia | Odborný výcvik | Geografia cestovného ruchu | Marketing |
Náuka o potravinách | Náuka o výžive | Cvičenia z aplikovanej informatiky | Odborný výcvik | Účtovníctvo |
Technika obsluhy | Odborný výcvik | Cvičenia z aplikovanej informatiky | Sprievodcovská činnosť | |
Technológia prípravy pokrmov | Cvičenia z aplikovanej informatiky | Odborný výcvik | ||
Aplikovaná informatika | Cvičenia z aplikovanej informatiky | |||
Odborný výcvik |